طب سنتی چیست؟
طب سنتی علمي است که در مورد بدن انسان، طبايع مختلف، مزاج هاي گوناگون، اثر گیاهان دارویی و تأثیر آنها بر مزاج هاي مختلف، مزاج فصول، تأثیرات انواع نوشيدني ها، دمنوش ها و خوراکي ها بحث مي کند. در طب سنتی سعی شده است تا با اتکا به قدرت طبیعت، درمان های مناسب برای انواع مریضی ها ارائه گردد. تشخیص علل بیماری ها و درمان آنها در این علم تماما با محصولات طبیعی و اغلب گیاهی صورت می گیرد و لذا کمترین عوارض جانبی را بر بدن بیمار دارد.
این نوع طب از سالیان بسیار دور پایه گذاری شده و جالب است بدانید که کره ای ها و چینی ها اولین استفاده کنندگان از این طب در دنیا بوده اند. این علم در ایران عزیزمان جایگاه خود را به سرعت پیدا کرد و بزرگانی چون ابوعلی سینا اکتشافات و تحقیقات زیادی در این علم داشته است.
نکته قابل توجه این است که برعکس تصورهای اشتباه رایج در ایران که این علم را بیشتر علم عطاری ها می دانند, طب سنتی یک علم پیشرفته و بعضا پیچیده است تا جایی که برخی داروهای گیاهی، حیوانی و معدنی ساخته دست شده با استفاده از این علم از مشابهان شیمیایش بسیار گرانتر و پیچیده ترند.
در کشورهای پیشرفته دنیا، مانند آمریکا و اغلب کشورهای درجه یک اروپایی، رویکرد جدیدی به وجود آمده است که در کنار داروهای شیمیایی معادل های گیاهی، حیوانی و معدنی وجود دارند که بیماران می توانند به انتخاب خودشان از هر کدام استفاده کنند. نکته قابل توجه آن است که اغلب معادل های طب سنتی گرانتر از داروهای شیمیایی هستند. علت گرانی این داروها، پیچیدگی تولید، نایاب و یا کمیاب بودن مواد طبیعی، نداشتن عوارض جانبی و مواردی از این دست هستند.
جای بسیار خوشحالی است که در کشورمان ایران، منابع گیاهی و معدنی به وفور یافت می شود و لذا تولید انواع این گیاهان هزینه تمام شده بسیار کمتری نسبت به مشابهان خارجی دارد. اما جای تأسف است که برعکس کشورهای پیشرفته جهان، استفاده از محصولات گیاهی در ایران محجور واقع شده و نسبت قابل توجهی در سبد کالایی خانواده های ایرانی ندارد.
مهم ترين مزيت هاي طب سنتي بر طب مدرن عبارتند از
- الف. شيوه ي دفع کنندگي و نه رفع کنندگي
- شيوه ي درماني طب سنتي، شيوه دفع کنندگي است، بر خلاف طب جديد که معمولاً شيوه ي درماني رفع کنندگي دارد. اصول طب سنتي مانع از مريض شدن مي شود، در حالي که اصول طب جديد بيشتر به درمان مرض واقع شده اختصاص دارد.
- ب. درمان علت ها نه معلول ها
- طب سنتي به درمان علت ها مي پردازد، در حالي که طب جديد بيشتر به عوارض و معلول ها توجه دارد. طب سنتي درمان بيماري را به تعديل درون انسان حوالت مي دهد، در حالي که طب جديد بيشتر به درمان مرض واقع شده اختصاص دارد.
- ج. کم خطر و یا بی خطر بودن درمان های گیاهی نسبت به خطر و عوارض جانبی بسیار بالای داروهای شیمیایی
- از آن جا که داروهاي طب سنتي اغلب گياهي و طبيعي است، در صورتي که بیمار به اشتباه دارویی را مصرف کند و یا طبيب نتواند درد و بيماري را به طور صحيح مورد شناسايي قرار دهد، باز هم استفاده آن داروها، یا ضرر و درد مضاعفي براي بيمار ندارد و یا در صورت داشتن عوارض جانبی، جبران آن امکانپذیر و موقتی خواهد بود. از سوی دیگر در طب جديد که بسياري از داروهاي آن شيميايي بوده و یا روش های درمانی پر خطر دارد، در صورت عدم تشخيص صحيح بيماري و یا استفاده نا به جای بیمار از دارویی خاص، تأثیرات بسیار سو و بعضا جبران ناپذیری برای بیمار خواهد داشت.
طبق آمار اداره بهداشت آمریکا، تا حالا حتی یک مورد مرگ ناشی از استفاده از محصولات طبیعی در آمریکا گزارش نشده که این رقم برای داروهای داروخانه ای مورد استفاده در آمریکا یک میلیون نفر می باشد. این آمار نشان از پر ریسکی استفاده از محصولات داروخانه ای دارد.
همانطور که اشاره شد رویکرد جدید دنیای پیشرفته استفاده هرچه بیشتر از طبیعت است. آمار نشان مي دهد که آمريکايي ها هر سال در حدود 13 ميليارد و هفتصد ميليون دلار براي استفاده از معالجه و معاينه ي روش هاي سنتي پزشکي پرداخت مي کنند؛ زيرا معتقدند معایب و ضررهای طب نوین بیشتر از مزایای آن می باشد. در دهه گذشته رشد استفاده از محصولات گیاهی گسترش چشمگیری داشته تا جایی که بر اساس گزارش اداره بهداشت آمریکا در حال حاضر 20% از مردم آمریکا از محصولات گیاهی جهت درمان عارضه های خود استفاده می کنند.
در یک تحقیق انجام شده در نیوزیلند بیش از 70 درصد افراد مورد تحقیق در یک سال قبل از تحقیق از داروهای گیاهی استفاده کرده بودند. همچنین طبق نظرسنجی های مشابه در مورد استفاده از محصولات طب سنتی در کشور انگلستان، 33%، بلژیک 75%، فرانسه، 49%، آلمان، 30%، و هلند 18% از مردم از این محصولات استفاده می کنند.
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی در دهه گذشته، 80 درصد مردم جهان تمایل پیدا کرده اند تا برای مراقبت های اولیه بهداشتی خود از عصاره های گیاهی یا مواد موثره آنها استفاده کنند. از سوی دیگر بر طبق آمارهای منتشره از سوی این سازمان زنان در مقایسه با مردان، به دلیل آنکه توجه بیشتری به سلامت خود نشان می دهند، تمایلات بیشتری نسبت به استفاده از محصولات طبیعی پیدا کرده اند.
طبق تحقیقات انجام شده در ایران در خصوص تجویز داروهای گیاهی توسط پزشکان متأسفانه آمار ناخوشایندی دیده می شود. بر اساس آمارهای اخذ شده در ایران تنها 6.8% از پزشکان توصیه هایی در خصوص مصرف داروهای گیاهی دارند و عمده متخصصان این پیشه در ایران به تجویز داروهای داروخانه ای و بعضا شیمیایی برای بیماران خود تجویز می کنند. در حال حاضر در کشور آلمان در حدود 70% از پزشکان فرآورده های گیاهی را نسخه می کنند.
|